Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Όμορφες τάξεις!





Η αισθητική στους σχολικούς χώρους δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε το σημαντικότερος από τους παράγοντες που συνθέτουν την σχολική καθημερινότητα. Άλλα πράγματα, που δεν μπορούν  να φωτογραφηθούν είναι πολύ πιο κρίσιμα και σημαντικά. Και αυτό έχει σημασία να το θυμόμαστε, γιατί σε μια εποχή όπου η εικόνα, εξαιτίας της ευκολίας της πρόσληψής της, συχνά τείνει να υπερκεράσει τον λόγο, ελλοχεύει σε κάθε στιγμή ο κίνδυνος να υπερεκτιμήσουμε το ορατό και να υποτιμήσουμε το 'αόρατο'.

Ωστόσο: Η αισθητική και η λειτουργικότητα, είναι σημαντικά. Οι σκέψεις του Πλάτωνα για τη σχέση της ιδέας με τη μορφή, δεν είναι βέβαια άτοπες! Πρόσφατη έρευνα στο εξωτερικό, έδειξε υψηλή συσχέτιση της λειτουργικότητας του χώρου με την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα.

Και, ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι το είδος της δουλειάς που γίνεται σε μια τάξη, καταγράφεται εν πολλοίς στην διαμόρφωση του χώρου της. Η διάταξη των θρανίων, η παρουσία εργαλείων και υλικών, η οργάνωσή τους, η  χρήση των επιφανειών, η έκθεση εργασιών (ατομικών, ή ομαδικών; κατασκευασμένων από τον/την εκπαιδευτικό, ή από τους μαθητές:; με περιεχόμενο διδακτικό, ή εκφραστκό;) είναι καλές ενδείξεις του γενικότερου 'στίγματος' της τάξης.




Ζήτησα από τις εκπαιδευτικούς (συνήθως γυναίκες, ας μην το αγνοούμε συνεχώς!) των σχολείων της Πάρου, να φωτογραφήσουν και να μου στείλουν μερικά από τα 'αριστουργήματα' που στολίζουν τους σχολικούς χώρους.  Σκέφτομαι πως οι όμορφες και λειτουργικές ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν και να εμπνέουν.



Η πρώτη εκπαιδευτικός που φωτογράφησε τις πιο όμορφες γωνιές, όχι μόνο της δικής της τάξης αλλά και των άλλων χώρων του σχολείου είναι η Αγγελική Χατζημανώλη. Οι πρώτες φωτογραφίες λοιπόν που δημοσιεύω εδώ είναι από το 1ο Δ. Σχ. της Πάρου.



Δουλειές ομαδικές, που εκφράζουν τον καθένα ξεχωριστά και συνθέτουν ένα χαριτωμένο, φιλικό και ζωντανό μαθησιακό περιβάλλον για όλους





Γωνιά ανάννωσης και σύνθεσης εργασιών
















Εντυπωσιακή και πρωτότυπη εργασία που στολίζει τους κοινόχρηστους χώρους του 1ου Δ. Σχολείου Παροικίας Πάρου

























Δημοτικό Σχολείο Λευκών- Κώστου: Μικρό και μοιρασμένο σε δύο χωριά. "Οικογενειακό" κλίμα στις σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών κι πολλές όμορφες πρωτοβουλίες!
 
 Η τάξη της Ευγενίας!:
Η Ευγενία χρησιμοποίησε για την διακόσμηση της τάξης υλικό από παλιότερες σκηνικές κατασκευές, που...

...σε συνδιασμό με την γνωστή της πειθαρχία και φροντίδα στην οργάνωση των πραγμάτων...


... και την φαντασία και την δουλειά τη δική της και των μικρών μαθητών





...έχει δημιουργήσει μαι τάξη αξιοζήλευτης λειτουργικότητας και αισθητικής!



Ενώ το τεράστιο χαρτονένιο αεροπλάνο που στολίζει το την είσοδο του Δημοτικού Σχολείου Λευκών, προδιαθέτει για κάθε είδους πτήσεις!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου